Valorile arhitecturale și funcția conacului
Conacul Henter este o clădire barocă rurală tipică, cel mai vechi monument de acest tip din zonă și singurul rămas în bazinul Ciuc. Cea mai spectaculoasă caracteristică a clădirii este prispa, pridvor, cerdac deschisă, care combină ornamentația renascentistă și barocă. Coloanele din față susțin un perete mansardat cu un timpan triunghiular de zidărie, tipic pentru perioada barocă, pe care se află stema familiei Henter: un cocor în picioare pe o coroană, rănit în gât cu o săgeată, ținând o piatră în piciorul ridicat.
Lucrările de restaurare au început în anul 2017 cu restaurarea porții în formă de arc a Conacului Henter și au continuat între anii 2020 și 2023 cu restaurarea conacului. Conacul are un acoperiș baroc cu o suprafață frântă, care inițial era acoperit cu șindrilă. În timpul actualei ronovări a fost acoperit cu țiglă. Planul dreptunghiular al clădirii este influențat de arhitectura populară: conacul avea un tindă/pridvor la subsol, cu încăperi (sufragerie, dormitoare, bucătărie și dependințe) pe ambele părți ale axei. Aceste încăperi au fost reamenajate pentru a lega trecutul de prezent în conac înnoit.
În anul 2011, clădirea a fost cumpărată de Primăria Comunei Sântimbru pentru suma de 233.335 de lei. Renovarea a fost finanțată de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Regional, între 2020 și 2023. Mai multe birouri de proiectare au lucrat la planurile de restaurare sub conducerea lui Szabolcs Guttmann, arhitectul șef al orașului Sibiu și sub coordonarea firmei Vallum SRL. din Miercurea-Ciuc, personal de arhitectul Szabolcs Korodi. Lucrările de restaurare și reconstrucție au fost efectuate de firma Impex Aurora SRL. din Miercurea-Ciuc. Valoarea totală a lucrărilor a fost: 8.868.938,36 lei.